Gebruikersnaam:     Wachtwoord:    

Inclusiviteit en teamwork: samenwerken in een diverse omgeving

De werkvloer kent een diversiteit aan mensen met elk hun unieke kenmerken. Tegenwoordig werken we samen met collega’s van allerlei achtergronden, religies, geslachten, noem het maar op. Omgaan met de verscheidenheid aan collega’s kan soms uitdagend zijn. Maar wel essentieel voor een prettige werksfeer… Bovendien levert het je heel veel nieuwe inzichten op. Lees hier waarom inclusiviteit zo cruciaal is voor het teamwork!

Wat betekent diversiteit

Onder dit heerlijke woord verstaan we “alle opzichten waarop we elkaar onderscheiden”. De dingen die we zien - huidskleur en leeftijd - en de minder zichtbare zaken: culturele achtergrond en competenties bijvoorbeeld. En wat dacht je van gender, religieuze geloofsovertuigingen, leeftijd en arbeidsvermogen? Als jij goed kunt omgaan met ‘diversiteit’, wil zeggen dat je geen (of weinig) moeite hebt met verschillende individuen. Dit is niet zomaar iets extra’s wat je hebt of niet. Open staan hoort bij een professionele houding en daarin verantwoordelijkheid nemen. Overigens: is anders zijn dan de rest slecht? Misschien heeft jouw collega moeite met plannen, terwijl jij daar een expert in bent? Mogelijk is die persoon wel heel erg creatief. Of heeft die andere capaciteiten die jij niet hebt.

Waarom een gemengde groep

Leren om te gaan met een diverse omgeving is ontzettend noodzakelijk. Niet alleen voor jezelf maar ook voor het bedrijf. Hier zijn een aantal verklaringen voor:

Je moet elkaar kunnen aanvullen

Zoals je weet draait dit niet alleen om verschillen in leeftijd of geslacht. Het betekent eigenlijk gewoon: aandacht hebben voor de mooie kanten van je medewerkers. En niet veroordelend zijn omdat jullie anders zijn. Iedereen heeft iets waar hij goed in is. Het gaat dus niet alleen om wat jij kan, maar juist wat jullie samen weten. Verscheiden mensen bij elkaar zetten loont! Een goede ploeg bestaat nu eenmaal uit veelzijdige rollen met kwaliteiten. Die vind je meestal niet in één individu.

Iedereen is nodig

De vraag naar goede werknemers is groot, zowel als het aanbod steeds gevarieerder wordt. Bepaalde werkgevers maken nog steeds onderscheid tussen bepaalde groepen - ouderen, allochtonen, vrouwen, etc - maar dat is natuurlijk hartstikke zonde. We leven in een maatschappij waar we langer door moeten werken. Daarom is al het talent dat rondloopt hard nodig.

Leren omgaan met inclusie

Allemaal hebben we een eigen kijk op de wereld. Door je ervaringen, achtergronden, en voorkeuren heb je ook vooroordelen aangekweekt. Dus bepaalde opvattingen over alternatieve groepen. Om hier beter mee om te gaan zou je jouw vooroordelen moeten herkennen. Probeer dan kritisch naar eigen gedrag te kijken. Niet van te voren een afweging maken over iemand, maar vraag het gewoon als er iets dwarszit.

Er beter mee managen is eigenlijk een kwestie van veel doen. Focus vooral op de positieve punten van mensen. Let ook op:

  • Niet zelf invullen wat anderen bedoelen
  • Geen voorbedachte conclusies trekken
  • Alle soorten mensen waarderen en accepteren
  • Spreek collega’s aan op hun nare gedrag (discriminatie)


De meerwaarde voor samenwerking

Een open-minded werkcultuur is cruciaal voor succes. Als je wilt dat iedereen met plezier naar zijn werk kan gaan is dit natuurlijk onmisbaar. Dit stimuleert een betere omgang met elkaar. Er kan dan ook geoefend worden met goede communicatie. Dit zijn vaardigheden die je onbewust stimuleert door te praten met iemand die anders is dan jij. Je leert beter te luisteren, hoe je het beste vragen kunt stellen terwijl je meer inlevingsvermogen ontwikkelt. Als collega’s zich in nieuwe situaties bevinden, leren ze ook om flexibel te zijn. Zo kunnen ze zich makkelijker aanpassen aan snelle veranderingen.

Leidinggeven aan een veelzijdig afdeling

Samenwerken met anderen vraagt om een aantal skills. Ook horen leidinggevende hun manier van leidinggeven aan te passen. Je moet om kunnen gaan met verschillen tussen mensen. Zoals de mogelijkheden dat medewerkers andere wensen hebben. Hier kun je achter komen door een goed gesprek aan te gaan. Sta zelf ook open voor feedback. Terwijl je rekening houdt met de manier van aansturing. Dit zou wellicht aangepast moeten worden door de afwijkende behoeften. Maar stimuleer ook waarden en normen die voor iedereen gelden.

Zijn er risico’s?

Naast de vele positieve punten, zijn er ook redenen waarom het soms nog lastig kan zijn:

Conflicten

Een groep met meerdere meningen kan ook leiden tot een mening conflict. Hoe kun je dit oplossen? Wees eerlijk en stel van tevoren een aantal verwachtingen voor. Maar het allerbelangrijkste: praat erover!

Buitensluiten (het gebeurt nog steeds)

Toch ziet men vaak dat iedereen met dezelfde interesses naar elkaar toe trekt. Werkgevers horen hier op te letten. Zij ondernemen acties om ervoor te zorgen dat alle werknemers zich welkom voelen. Een goed voorbeeld begint bij henzelf!

Desondanks zijn wij trots op de ondernemingen die dit beleid heel hoog hebben staan. Het verbetert de teamwork, waar mooie resultaten uit ontstaan. Bedrijven hebben hier heel veel aan en zullen dit merken in hun prestaties.

avatar joey

Over de auteur

Joey

Mijn naam is Joey, een van de eigenaren van Frisbegin.nl. Frisbegin.nl is gestart om Nederland een verfrissend startpagina concept aan te bieden. Het is op onze dienst mogelijk om zeer eenvoudig startpagina's te maken met prachtige ontwerpen. Het resultaat: Plezier in het beheren van pagina's, meer bezoekers en meer kliks.

Heeft u vragen over Frisbegin? Ik sta u graag te woord! Neem contact op door een e-mail te sturen naar Joey@Frisbegin.nl

Wilt u een pagina aanmaken? Bekijk dan snel de homepagina